top of page

Halal “Aesthetic” Café di Ipoh😊!!!

Updated: May 30, 20221) Mat Periuk Café


Antara menu popular di Mat Periuk Café ialah Nasi Goreng Atok. Ia sedikit pedas, disyorkan hanya kepada peminat setia makanan panas dan pedas. Pastikan anda melawat kafe lebih awal seperti sekitar jam 6 petang kerana tempat itu boleh menjadi agak penuh semasa waktu makan malam biasa. Suasana di sini bagus dan menyenangkan. Pada sebelah malam, akan ada band busking. Tempat yang sangat hipster dengan makanan yang enak. Selain mesti cuba Nasi Goreng Atok, yang lain mesti cuba ialah Grilled Chicken Chop, Spaghetti Carbonara (datang dengan udang besar) dan Mini Pavlova.


Alamat: Taman Canning, 31400 Ipoh, Perak

Credit: Mat Periuk Cafe | Facebook

2) Konda Kandi Cafe


Kafe Konda Kandi terletak di lokasi yang strategik di pusat bandar, berhampiran dengan Ipoh Parade. Reka bentuk dalaman yang hipster akan menarik perhatian anda apabila anda melalui kawasan ini, tempat itu sentiasa sesak sekitar senja, jadi tidak sukar untuk mencari tempat ini. Namun, salah satu kelemahan lokasi ini ialah tempat letak kereta tidak mudah didapati. Kami menasihati anda untuk meletakkan kereta anda di Ipoh Parade dan berjalan ke kafe. Short Ribs adalah salah satu menu popular di Konda Kandi Cafe. Ia diperap dengan baik dan sangat lembut. Setiap gigitan sangat enak dan lazat. Kafe ini sentiasa penuh dengan pelanggan. Jadi, pastikan datang awal. Kami sangat mengesyorkan tempat ini kerana harganya yang berpatutan.


Alamat: 183, Jalan Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh, Perak.

Credit: Konda Kandi Kafe | Facebook


3) Thumbs Cafe


Thumbs Cafe adalah impian setiap Instagramer yang menjadi kenyataan. Ia dibanjiri dengan barang-barang nostalgia, yang akan membawa anda kembali ke masa zaman dahulu. Terasa seperti kembali ke rumah datuk nenek di kampung, dihiasi dengan reka bentuk dalaman desa 80-an lama. Signature dish di sini ialah Nasi Ayam, Mee Goreng, Nasi Butter Milk Chicken. Mereka mempunyai hidangan barat juga, tetapi kami merasakan masakan tempatan di sini lebih baik. Jika anda ingin mengelak orang ramai, lebih baik datang awal kerana tempat ini merupakan kafe yang popular di kalangan penduduk tempatan. Saiz hidangan makanan adalah murah hati dan berpatutan tetapi masa menunggu boleh agak lama apabila kafe sibuk.


Alamat: 133, Jalan Sultan Abdul Jalil, 30000 Ipoh, Perak

Credit: Thumb's Cafe | Facebook


4) Platf9rm Coffee Cafe


Peminat Harry Potter, anda wajib ke kafe ini apabila berada di Ipoh. Terletak di Concubine Lane, Platf9rm Coffee Cafe menarik ramai peminat sejak ia dibuka disebabkan hiasan dalaman indah yang seolah-olah anda berada dalam filem Harry Potter.

Sementara anda di sini, pastikan anda dapatkan segelas butterbeer yang diperbuat daripada kombinasi karamel dan butterscotch (0% alkohol, 100% halal!) - sesuai untuk menghilangkan dahaga.


Alamat: 3-25, Panglima Ln, 30000 Ipoh, Perak

Credit: Platf9rm Coffee & Brew Cafe | Facebook

5) Asow Eatery Station


Anda pasti akan temui ketenangan di Asow Eatery Station, kafe rumah kaca pertama di Ipoh. Kafe ini nampak seperti tapak semaian pokok dari luar dan dihiasi dengan tumbuh-tumbuhan, kaunter batu bata dan tingkap kaca yang besar di dalam. Di sini mempunyai pelbagai pilihan makanan dan minuman dalam menu, sesuai untuk minum petang, minum kopi atau makan tengah hari mahupun makan malam. Sebelum anda datang , anda harus tahu makanan di Asow Eatery Station ini agak mahal dan sangat sesuai untuk anda melepak dan bergambar bersama kawan-kawan.


Alamat: PT 188913 Jalan Tambun Baru, Ampang Baru 6, Ampang Baru New Village, Ipoh, Perak

Credit: Asow Eatery Station | Facebook

232 views0 comments

תגובות


bottom of page