top of page

Halal “Aesthetic” Café di Melaka😊!!!


1) Dutch Harbour café

Ingin merasai makan malam romantic di tepi sungai? Datanglah ke Dutch Harbour Café, sebuah kedai di tepi sungai Melaka! Apabila anda sampai di kedai, anda boleh memilih dua jenis tempat duduk, sama ada “indoor” di dalam kedai bersama penghawa dingin atau di luar untuk pengalaman “ Candle Light Dinner” di tepi sungai dengan pemandangan yang indah. Pelbagai jenis masakan Malaysia, Asia dan Barat yang sedap dan terbaik disediakan disini. Antaranya adalah Kapitan Chicken, Lamb Shank dan Beef ribs. Selain itu, Dutch Harbour Café terkenal dengan Cabaran Monster Burger yang bersaiz 9 inci 3 lapis. Apabila tiba di kafe, tetamu dapat melihat dinding putih besar kemasyhuran pemenang dari pelbagai negara yang memenangi cabaran dengan memakan burger dalam masa sejam yang dipamerkan.


Alamat: Jalan Laksamana, Bandar Hilir, 75100 Melaka.

Credit: @DutchHarbour Cafe

2) Sayyid Antique Café

Tidak semua kafe mengikuti trend menghidangkan kopi artisanal dan telur rebus pada roti bakar. Sebagai contoh, Sayyid Antique & Café menawarkan masakan Malaysia yang ringkas dan asli dalam persekitaran yang selesa. Dengan hidangan seperti Nasi Ambeng lama yang enak dan Nasi Lemak, ini adalah satu pengalaman kafe yang anda pasti tidak mahu ketinggalan. Kegemaran orang ramai yang lain termasuk Melaka Nyonya Laksa dan Teh Tarik lama yang bagus. Tidak seperti kafe hipster lain, kedai makan ini mereplikasi reka bentuk kedai kopi “old school”. Jika melihat beberapa barangan yang agak lama dan ketinggalan zaman adalah hobi kegemaran anda, maka anda mesti mengunjungi Sayyid Antique & Cafe! Apabila tiba di kafe, anda akan dapat melihat pelbagai jenis barangan antik dan poster yang mungkin mengingatkan kenangan zaman kanak-kanak anda.


Alamat: No 74, Lorong Hang Jebat, 75200 Melaka.

Credit: Sayyid Antique Cafe | Facebook

3) Le Que Café

Le Que Café adalah restoran halal milik muslim di Melaka yang menyajikan masakan Asia, Melayu dan Antarabangsa. Ia adalah salah satu café halal yang terbaik di kawasan Melaka. Antara menu klasik yang ada dalam menu mereka adalah Asam Pedas Rib-Eye, Otak-Otak, Gourmet Burger, Lamb Shank Burger, Ayam Teriyaki dan banyak lagi! Hidangan istimewa di Le Que Café ialah salad Caesar dengan ayam teriyaki dan ayam Teriyaki dengan pasta. Untuk minuman di Le Que Café, anda harus mencuba Pina colada mereka. Ia adalah minuman Hawaii yang mempunyai rasa nanas dan kelapa. Jika anda tiada tempat untuk makan tengah hari atau makan malam, datanglah Le Que Café dan cuba makanan mereka.


Alamat: No 110, Jalan Kubu, Kampung Tiga, 75300 Melaka.

Credit: @lequeatmelaka

4) Calanthe Art Café

Calanthe Art Café, di sinilah dimana set televisyen dilahirkan semula sebagai akuarium, perabot antik diberi nafas baharu, dan “timeless quote” menghiasi dinding dengan penuh seni. Sekeping gambar bercakap seribu perkataan, dan gambar ini menyerlahkan dengan sempurna apa yang Calanthe Cafe begitu terkenal. Betul, Calanthe menyajikan kopi istimewa dari setiap 13 negeri di Malaysia, dan anda mungkin sudah meneka bahawa kegemaran kalangan pelanggan ialah kopi Melaka. Minuman ini terdiri daripada campuran biji kopi, gula, garam dan marjerin yang seimbang – bahan api pagi yang kaya dan menyegarkan. Selain Kopi Melaka, anda wajib cuba Eunice (campuran teh dan kopi melati), Roti bakar mentega Kaya dengan sotong rangup, Nyonya laksa.


Alamat: No 11, Jalan Hang Kasturi, 75250 Melaka.

Credit: @calanthe.melaka | Facebook

5) Kopi Jail

Korang penggemar kopi? Dah biasa minum kopi kat kafe, kedai kopi tepi jalan atau yang ada pemandangan alam semulajadi yang indah dan mempesonakan? Apa kata kali ni kalau korang beranikan diri cuba minum kopi di penjara atau di sebalik tirai besi pula! Jika nak rasa pengalaman mengopi yang rare tu, korang jangan lupa singgah di KOPI JAIL yang terletak di Muzium Penjara Melaka. Kafe ini juga membawa konsep seolah-olah berada di penjara, sesuai dengan lokasinya yang terletak di Muzium Penjara Malaysia. Memang sesuai sebagai lokasi mengopi setelah penat melawat Muzium. Jika berkunjung ke sini, korang bakal ditawarkan dengan 6 jenis minuman kopi dan apa yang unik setiap minuman itu dinamakan mengikut jenis-jenis hukuman penjara bertujuan untuk menarik pelanggan. Antaranya ialah Kopi Sebatan, Kopi Sepanjang Hayat, Kopi Reman, Kopi Seumur Hidup, Kopi Gantung dan Kopi Jail.


Alamat: Galeri Muzium Penjara Melaka Jalan Parameswara Kampung Bandar Hilir, 75000 Bandar Hilir, Melaka.

Credit: Kopijail_ | Facebook

17 views0 comments
bottom of page